mandag den 7. september 2015

Tur til Skovly Dimen og Boiskov natur- og udebørnehave




Tur til Skovly Dimen og Boiskov natur- og udebørnehave

Idag d.07 september kl.09.10 mødtes vi foran Skovly Dimen. Det er et sted, hvor udviklings handicappede mennesker og  3 pædagoger arbejder, de udviklings handicappede voksne kan komme i praktik eller arbejde fast, hvor de holder dyr. De dyr de har er høns og får, dyrene bliver passet af de ansatte. Hver medarbejder har en fast dagsrytme, som hænger på en tavle i huset, som bliver gennemgået om morgen og så går dagen igang. Hver ansat har et fast sted de arbejder, f.eks. fletter med pil, slår græs, passer dyrene, kløver træ, syer osv. Alle de arbejdsopgaver er de ansatte blevet introduceret til og har underskrevet papirer, så de andre ved at de godt kan finde ud af hvad de skal have på som sikkerhed inden de udfører arbejdet. 
Mange af de ansatte laver tingene selv og får ikke desideret hjælp til det, men lidt hjælp en gang imellem får de.... 
I huset hvor de spiser mad og holder pauser, hænger der 3 opslagstavler, hvor de ansatte kan komme med forslag og ideer til hvad der skal laves og hvad der skal opretholdes af de ting de i forvejen har. 
Skovly Dimen ligger på et stort område hvor der er plads til frihed, vi fulgte efter Tine og Rasmus, som begge arbejder der. De viste os dyrene, pilmarkerne, broen (som en af de ansatte selv har lavet og renoveret på), laden (hvor alt med pil foregår), huset (hvor de ansatte opholder sig), sansestien (En nyetableret sti, hvor det går op og ned ad bakker, over broer med gelænder ned til et bålsted). 


Bagefter kørte vi til Boiskov natur- og udebørnehave, hvor vi skulle mødes kl.10.30, som er en børnehave der er ude hele dagen og har mulighed for at komme til strand, skov og bygge og undersøge ting og dyr. Børnehaven holder også dyr, får, geder, katte, høns og en af pædagogerne har en hund med. Denne børnehave går meget indfor at børnene skal have grundmotorikken i orden inden de skal i skole og de holder meget fast i at være ude hele tiden uanset vejret. 

- Labyrintsansen
- Taktiksansen 
- Muskel/ledsansen

De 3 begreber fortalte en af pædagogerne os om, at det er de tre vigtigste begreber de arbejder med i børnehaven. Efter vi havde været på høloftet og få en forklaring på de 3 begreber, skulle vi ind i hesteladen og se en film omkring børnehaven i 20 minutter. 
Bagefter måtte vi spørge om spørgsmål, og nogle spurgte til om hvad gør de med sikkerheden?, hvilke forældre har de i børnehaven? Og hvad gør de med det barn der har brug for at være hos en pædagog/voksen gennem hele dagen?......

Så blev vi sluppet fri og vi kunne gå rundt på hele børnehavens legeplads og kigge på de forskellige ting de havde og se resten af dyrene osv. 

En meget spændende dag :-)  


Læsestof: Madsen, M. (2011). Arbejdsliv i naturen. I: Soulié, Tine og Bo Therkildsen (red.): Friluftsliv - for mennesker med funktionsnedsættelse. Side 154-165. Roskilde: Handicapidrættens Videnscenter
Kilde: www.boiskov.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar